Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Lentenieuwsbrief 2017

Nederland viert 100 jaar De Stijl

Kunst in de klas voor groep 1-8

Kennismaken met De Stijl, de kunstenaars en de traditie. Het is dit jaar een ‘must’ voor scholen in de provincie Utrecht, maar natuurlijk ook voor scholen in de rest van het land. Met dit laagdrempelige lesmateriaal, ontwikkeld met het Centraal Museum, Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Rietveldpaviljoen Amersfoort, creëren kinderen zelf kunstwerken in de traditie van De Stijl.

Ga naar destijlutrechtamersfoort.nl/nl/educatie.

Beleef de Lente Junior

Live meekijken met de natuur in Nederland (groep 1-8)

Tot eind juni kun je via webcams van de Vogelbescherming weer live meekijken in negen vogelnesten en zien hoe kuikens uit het ei kruipen, gevoerd worden en opgroeien. Bekijk de filmpjes, lees de vogelweetjes, speel de vogelquiz. Beleef de Lente In de klas is speciaal bedoeld voor het basisonderwijs. Voor alle groepen is nieuw gratis lesmateriaal beschikbaar.

Kijk voor alle lestips op vogelbescherming.nl/indeklas.

Wind voor NOP!

Lesmodule voor groep 6, 7 en 8

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine? Wind voor NOP! bestaat uit drie overzichtelijke, gevarieerde en complete lessen over duurzame energie. Een introductieles over energie en windenergie. Een tweede les over Windpark Noordoostpolder en het verschil tussen windturbines op land en op zee, en de derde les over de techniek van windturbines. Er zijn leuke filmpjes, werkbladen en praktische proefjes.

Kijk op windvoornop.nl.

De wereld van DNB

Splinternieuwe vo-lessen voor economie

De financiële wereld is niet eenvoudig. Met deze online les ontdekken leerlingen op interactieve wijze wat de kerntaken van DNB zijn en wat het belang daarvan is voor de welvaart in Nederland. Aan bod komen economische principes zoals rente, inflatie, koopkracht en economische groei. Betrek daarin de verkiezing van Trump, de Brexit of de energieprijzen en een spannende, actuele economieles is compleet.

Kijk op dewereldvandnb.nl.

Grote vraag naar lessen Burgerschap

Enthousiaste docenten op NOT

Eind januari 2017 kon je ons weer ontmoeten op de NOT in Utrecht. We hebben veel enthousiaste docenten gesproken. Uit gesprekken met leerkrachten bleek veel behoefte aan lesmateriaal rond het thema Burgerschap. We hebben onze educatieve projecten hierover daarom op een rijtje gezet.

Kijk op podiumvooronderwijs.nl/burgerschap.

Grasduinen op Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als burgerschap, sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Alle middelen worden in opdracht ontwikkeld. Op onze website kun je in de database gericht zoeken op thema, onderwijsniveau en type materiaal.

Samenwerkingspartners

Om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bekend te maken met onze educatieve producten werken we vaak samen met partners, zoals Schoolbordportaal en Uitgeverij Young & Connected, bekend van Kidsweek en 7Days.
Kidsweek Portalengroep

Nieuw lesmateriaal!

Feest! Weet wat je viert (PO)

Het is weer bijna Pasen. Maar wat vieren we dan eigenlijk? Met het nieuwe lesblad Vrolijk Pasen! ontdekken leerlingen van groep 6 t/m 8 alles over deze feestdag:
feestweetwatjeviert.nl.

Wereld van Energie (PO)

Wat is (duurzame) energie? En waarom is nog niet alle energie die we gebruiken duurzaam? In een actieve digitale (gast)les ontdekken leerlingen meer over energie en doen ze energieproefjes. Er zijn gratis lesmaterialen en gastlessen voor zowel Nederlandse (eneco.nl/energieles) als Vlaamse scholen (binnenkort te vinden via eneco.be).

CliniClowns, geen kinderachtig effect (PO)

Wat is het effect van een CliniClownsbezoek? Waarom dragen CliniClowns bijna geen schmink? Stap met je leerlingen (groep 1-8) in de wereld van CliniClowns en ontdek samen wat ze doen, hoe ze dat doen en vooral ook waarom:
cliniclowns.nl/lespakket.

Gezonde Schoolpleinen (PO/VO/MBO)

Hebben jullie ook een saai en betonnen schoolplein? Maak er samen met leerlingen (en ouders) een mooi, groen, fijn schoolplein van. Check de inspiratiesite van Jantje Beton en IVN voor praktische tips en voorbeelden waarmee je zelfstandig aan de slag kunt.
gezondeschoolpleinen.nl

Jarig op het digibord

Het is feest! Samen met Schoolbordportaal maakten we een nieuwe aantrekkelijke verjaardagstaart voor het digibord. Het verjaardagsliedje is gecomponeerd door de makers van de muziekmethode 123ZING.
Naar de verjaardagstaart

Scoren met Beleid (VO)

De economie verandert doorlopend. Het interactieve online lesprogramma voor economie (bovenbouw havo/vwo) krijgt daarom met enige regelmaat een update. Betrek recente economische cijfers en aangepaste scenario’s over de klimaatdeal, de geldpers van de ECB en migratie in de les: scorenmetbeleid.nl.

Actueel

Tim zoekt de koe (PO)

Eén van de populairste items op onze NOT-stand was het gratis prentenboek ‘Tim zoekt de koe’ voor groep 1 t/m 4. Nu het lente is staan veel koeien weer in de wei en is het een mooi thema voor in de klas. Kijk voor alle lesmaterialen over zuivel op zuivelonline.nl.

Landelijke Opschoondag (PO/VO)

In de week van 20 maart gingen in heel Nederland bso-groepen en schoolklassen naar buiten om de buurt zwerfafvalvrij te maken. Aangemelde deelnemende scholen en bso’s ontvingen als dank een unieke knikkertegel van gerecycled plastic. Samen met de Landelijke Opschoondag op zaterdag was de actie weer een groot succes. Ook lesgeven over (zwerf)afval? Kijk voor po en vo-materialen op
aandeslagmetafval.nl.

Financiële educatie met FC Utrecht en ASR (PO)

Op maandag 20 maart bezochten spelers van FC Utrecht vier basisscholen in de provincie Utrecht. Selectiespelers gaven gastlessen met als onderwerp financiële zelfredzaamheid. De helden van FC Utrecht werden met veel enthousiasme ontvangen.

In ontwikkeling

Werking van molens (PO)

Voor Nationale Molendag (14 en 15 mei) werken we hard aan nieuwe animaties van de wind- en watermolen. Sleep de onderdelen op de goede plek en ontdek hoe wind en het water de raderen en assen van de molen in werking zetten om het graan tot meel te malen. Na de meivakantie beschikbaar via molens.nl.

SOS Dolfijn (PO)

Wat gebeurt er met dolfijnen als ze in Nederland aanspoelen? Welke walvisachtigen leven eigenlijk in de Noordzee? En wat is de invloed van klimaatverandering op hun leefomgeving? In een korte serie lessen van SOS Dolfijn ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 8 meer over walvisachtigen in de Noordzee.

Archeologielessen (VO)

In het Huis van Hilde in Castricum maken bezoekers een spannende ontdekkingstocht door de archeologie van Noord-Holland. Van de Prehistorie tot de Nieuwe Tijd en van vondst tot reconstructie. Met het nieuwe lesmateriaal worden vo-leerlingen meer uitgedaagd en gaan ze zelf op expeditie.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om u af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.