Handvaardigheid en knutselen

Tips voor thuis

InsectenknutselsHet lenteweer is begonnen en de insecten komen weer naar onze tuinen en onze balkons. Insecten zijn hele bijzondere beestjes. Maak een insectenhotel voor in de tuin of knutsel een cool insect. Met onze knutselvlogs maak je gemakkelijk een dagpauwoog, libelle, oorworm of een sluipwesp. Of je maakt je eigen verhalen stenen van kriebelbeestjes.
Leeftijd: 8-11 jaar

Alle knutselvlogsInstructie insectenhotelMaak kunst van afvalAfval recyclen kan heel leuk zijn, zeker als je er kunst of sieraden van maakt. Wat dacht je van mooie nieuwe armbandjes of een robot van afval? Of maak zelf muziekinstrumenten. Aan de slag met afval dus!
Leeftijd: 4-12 jaar
AfvalknutselsZwerfafval Fanfare
SchaduwenMaak tekeningen aan de hand van schaduwen. Gebruik de zon (of een felle lamp), een voorwerp dat een mooie schaduw geeft, papier en potloden/stiften. Zet het dier of poppetje zo dat de schaduw op je papier valt en trek de vorm om. Daarna kun je het figuur dat op je papier is ontstaan inkleuren. Misschien is het wel iets heel anders geworden, of zie je er nu een ander beest of poppetje in!

Je kunt ook het schaduwspel spelen. Hiervoor heb je nodig: papier, plakband, stokjes of sat├ęprikkers en een zaklamp. Knip uit (zwart) papier figuren en plak ze aan een stokje. Als je er met een zaklamp op schijnt kun je een schaduwspel maken. Dit kan ook achter een doek als een soort poppenkast. Je legt de zaklamp dan wat verder achter het doek zodat deze verlicht wordt en houdt de figuren of jezelf tussen het doek en de zaklamp. Het publiek zit aan de andere kant van het doek. Zo kun je ook een schaduwspel doen zonder figuren maar door zelf dingen uit te beelden.
Leeftijd: 4-10 jaar