Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Herfstnieuwsbrief 2017

Techlab in de klas

Spoortechniek in de klas en in het Spoorwegmuseum

Hoe krijgt een elektrische trein stroom? En waarom kan een duif gewoon op een bovenleiding zitten? Met de materialen van de digibordmodule Techlab in de klas kunt u in groep 3 t/m 8 een verrassende techniekles geven. Aan de hand van een klikplaat, filmpjes, werkbladen en proefjes maken leerlingen kennis met treintechniek. Bovenbouwleerlingen gaan aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren.

De lessen in de klas kunt u ook gebruiken als voorbereiding op een bezoek aan het nieuwe Techlab in het Spoorwegmuseum.

Ga naar techlabindeklas.nl.

Hoe werkt een molen?

Interactieve animatie van wind- en watermolen

Hoe zorgt de wind ervoor dat de wieken van een windmolen gaan draaien? Welke tandwielen en assen worden door de draaiende wieken in werking gezet? En wat is het verschil met een watermolen? Aan de hand van een dwarsdoorsnede ontdekken de leerlingen de werking van een molen. De leerlingen slepen de onderdelen naar de goede plek, daarna gaat de molen draaien en wordt graan gemalen tot meel.

In Nederland staan ook veel molens die water oppompen uit de polders. De werking van poldermolens in de molengang wordt uitgelicht in een nieuwe animatie, beschikbaar vanaf 1 februari.

Ga voor meer informatie naar molens.nl.

Doodgewoon in de klas

Interactieve website voor groep 7 en 8

De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met dood en afscheid. Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Toch vinden veel volwassenen het lastig om met kinderen over de dood te praten.

De digitale lesmodule Doodgewoon in de klas van het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover geeft kinderen, op een luchtige manier met interactieve en creatieve werkvormen, antwoorden op veel vragen. Zo ervaren de leerlingen dat de dood geen eng thema is maar onderdeel van het leven.

Kijk op doodgewoonindeklas.nl.

Mediawijsheid voor het praktijkonderwijs

De mogelijkheden van 360 graden video

Waar kan een foto terechtkomen die je via sociale media verspreidt? Kun je van vrienden verwachten dat ze jouw WhatsApp-bericht direct beantwoorden? Jongeren in het praktijkonderwijs zijn extra kwetsbaar en komen makkelijk in problemen en ruzies terecht door social mediagebruik.

Samen met docenten zijn twee lessen met 360 graden video’s ontwikkeld om jongeren te helpen bewuster met social media om te gaan. Met 360 graden video’s kijken de leerlingen om zich heen en zien ze heel concreet wat er buiten hun blikveld kan gebeuren nadat ze online berichten verspreiden. Na de testfase worden de lessen landelijk beschikbaar gesteld.

PazzUp: veiligheid rond het spoor

Interactieve lesmodule en gastles

Veiligheid op en rond het spoor is letterlijk van levensbelang. Even op je mobieltje kijken of een geintje uithalen bij het spoor kan grote gevolgen hebben. Al meer dan 10 jaar is PazzUp dé plek voor een interactieve en aansprekende les over de gevaren van het spoor. Recentelijk is het online lesmateriaal geheel vernieuwd en uitgebreid met het boetesleepspel.

Via het online bestelformulier kunt u ook een gastles aanvragen. ProRail neemt dan contact met u op. Een ProRailmedewerker bezoekt klassen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en bespreekt met de leerlingen de gevaren van het spoor.

Kijk voor meer informatie op pazzup.nl/vo.

Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als burgerschap, sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Alle middelen worden in opdracht ontwikkeld. Op onze website kunt u in de database gericht zoeken op thema, onderwijsniveau en type materiaal.

In ontwikkeling

Scoren met beleid (VO)

Het interactieve online lesprogramma Scoren met beleid voor economie (bovenbouw havo/vwo) is nu ook geschikt gemaakt voor tablet. Medio november online.

SOS Dolfijn (PO)

Wat gebeurt er met dolfijnen als ze in Nederland aanspoelen? Welke walvisachtigen leven eigenlijk in de Noordzee? En wat is de invloed van klimaatverandering op hun leefomgeving? In een korte serie lessen van SOS Dolfijn ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 8 meer over walvisachtigen in de Noordzee. Beschikbaar vanaf 1 december.

Olympische Winterspelen (PO)

Nog een paar maanden en dan gaan onze Olympische helden naar PyeongChang in Zuid-Korea. Besteed aan het begin van het nieuwe jaar ook aandacht aan dit spectaculaire sportevenement met het vernieuwde digitale Olympisch lesmateriaal Ik.Jij.Wij voor groep 1 t/m 8. Het nieuwe lesmateriaal staat medio december online.

Water en Klimaat in jouw straat (PO)

Meer groen en minder tegels. Groep 6, 7 en 8 ontdekken via een digitale praatplaat de klimaatbestendige maatregelen en maken zelf een plan voor een locatie in hun directe omgeving. Beschikbaar vanaf 1 januari.

Aan de slag met afval (BSO/PO)

Alle bso-vestigingen in Nederland kunnen de gratis koffer Aan de slag met afval aanvragen voor hun groepen. Het afvalkoffertje bevat ruim 30 activiteiten rond zwerfafval en afval scheiden. Voor basisscholen worden nieuwe werkbladen ontwikkeld.

We werken aan een vernieuwing van de website. Vanaf 1 februari zijn alle materialen te vinden op www.aandeslagmetafval.nl en kunnen scholen en bso’s zich weer inschrijven voor een pakket met gratis opschoonmaterialen voor de Landelijke Opschoondag die in de week van 24 maart plaatsvindt. Ook dit jaar is er voor alle deelnemers weer een groen cadeau.

This is Holland (PO)

De nieuwe attractie This is Holland in Amsterdam is een échte belevenis. Het gaat over het verhaal van Nederland, van strijd tegen water naar samenwerken met water. Vanaf 1 februari is bij deze attractie lesmateriaal beschikbaar voor groep 7 en 8.

FC Utrecht leert (PO)

Na de succesvolle gastlessen van FC Utrecht-spelers vorig jaar worden nu verdiepende lessen gemaakt voor groep 6, 7 en 8. De verdiepingslessen gaan over gezonde leefstijl en financiële redzaamheid. Beschikbaar vanaf 1 maart.

Sprookjeskoffer (BSO/PO)

Er komt in maart een herdruk van de populaire Sprookjeskoffer van de Efteling. Uit onderzoek blijkt dat de koffer door gebruikers wordt beoordeeld met een 8,1. Alle scholen en bso-vestigingen die nog geen koffer hebben besteld kunnen zich nu al aanmelden via het online formulier. Zodra de koffer Spelen met Sprookjes gereed is wordt deze gratis verstuurd. Wees er snel bij, want op = op!

WaterWise (VO)

Er komen twee nieuwe praktische opdrachten voor havo en vwo: Wateroverlast in de stad en Leendert de Boerspolder (klimaatadaptatie). Beschikbaar vanaf 1 januari.

Samenwerkingspartners

Om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bekend te maken met onze educatieve producten werken we vaak samen met partners, zoals Schoolbordportaal en Uitgeverij Young & Connected, bekend van Kidsweek en 7Days.
Kidsweek

Portalengroep

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om u af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.