Open Monumenten Klassendag

Voorafgaand aan de Open Monumentendag, op de tweede vrijdag van september, is de Open Monumenten Klassendag. De Stichting Open Monumentendag wil leerlingen de verhalen van monumenten laten beleven door een bezoek aan een monument en een voorbereidende les. Leerlingen van groepen 5 tot en met 8 zijn op vrijdag uitgenodigd een bezoek te brengen aan een monument in de buurt. Een historische molen, een betoverend park, een stoer verdedigingswerk of een oud fabriekspand.

Tijdens een introductieles bekijken de leerlingen een filmpje over verschillende soorten monumenten. Vervolgens bezoeken de leerlingen een monument. Met behulp van een speciale kijkwijzer en gemwapend met een smartphone brengen ze de wereld van het monument in kaart. Terug in de klas verwerken ze op creatieve wijze hun ervaringen op een monumentenkaart. Tienduizend kinderen zijn op deze manier al actief betrokken bij het monumentale erfgoed in hun omgeving.

De leerdoelen van Open Monumenten Klassendag sluiten aan op kerndoelen binnen de domeinen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstoriëntatie. De Open Monumenten Klassendag neemt in totaal één dag in beslag. Dit is inclusief introductieles, bezoek aan het monument en een creatieve afronding (na afloop, of op een andere dag). Er wordt weinig voorbereidingstijd gevraagd.