Open Monumenten Klassendag

Voorafgaand aan de Open Monumentendag, op de tweede vrijdag van september, is de Open Monumenten Klassendag. De Stichting Open Monumentendag wil leerlingen de verhalen van monumenten laten beleven door een bezoek aan een monument en een voorbereidende les. Leerlingen van groepen 7 en 8 zijn op vrijdag uitgenodigd een bezoek te brengen aan een monument in de buurt. Een historische molen, een betoverend park, een stoer verdedigingswerk of een oud fabriekspand.

Tijdens een introductieles kan de speciale site www.openmonumentenklassendag.nl worden ingezet waarbij leerlingen Monumenten Match spelen en verschillende 'Monumensjes' naar het juiste monument moeten brengen. De Monumensjes zijn de vroegere bewoners of gebruikers van een monument, bijvoorbeeld een molenaar (molen) of een soldaat (fort). Ook online is per monument een quiz te spelen en is verdiepende informatie te vinden. Na deze les gaan de leerlingen op pad, gewapend met een werkblad, de Monumentenkijker. Leerlingen kunnen daarbij foto's maken.

De leerdoelen van Open Monumenten Klassendag sluiten aan op kerndoelen binnen de domeinen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstoriëntatie. De Open Monumenten Klassendag neemt in totaal één dag in beslag. Dit is inclusief introductieles, bezoek aan het monument en een creatieve afronding (na afloop, of op een andere dag). Er wordt weinig voorbereidingstijd gevraagd.