STERK

Les over offline en online gevaren groep 5-8

Project STERK is de enige lesmodule (60 min) die kinderen tussen 8 en 12 jaar op speelse wijze leert zich te beschermen tegen gevaren, op zowel internet als in de echte wereld. Want elk jaar raken 17.000 kinderen vermist in Nederland en iedere drie seconden wordt een kind blootgesteld aan digitaal misbruik. Kinderlokkers zijn in toenemende mate ook digitaal actief en gebruiken daarbij steeds vaker de laatste (AI) technieken.

STERK is ontwikkeld door AMBER Alert Europe – Stichting voor Vermiste Kinderen, met de ondersteuning van vermissingsexperts van de politie uit 38 landen, kinderpsychologen, onderwijsdeskundigen en gedragswetenschappers.

Op speelse wijze leren kinderen de manipulatieve technieken van kinderlokkers te herkennen en te neutraliseren. Kinderlokkers die hen zowel kunnen benaderen via sociale media als in de echte wereld. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het voorkomen van kind-vermissingen en ontvoering. De nadruk ligt op korte rollenspellen met de kinderen om zo hun praktische kennis en zelfredzaamheid te stimuleren. Via een korte voor-en nameting zien leerlingen en leerkracht direct resultaat. Geanonimiseerd wordt deze voor-en nameting ook gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en voor het verder ontwikkelen van de lesmodule. Vervolgens kan de leerkracht een bijgesloten diploma uitreiken aan iedere leerling.