Natuurwerkdag

Les over dieren in de natuur voor groep 6, 7 en 8

Veel kinderen zijn dol op dieren: hun eigen huisdieren, dieren op de kinderboerderij en exotische dieren in de dierentuin. Maar, zijn ze zich ook bewust van alle interessante dieren die gewoon hier in onze natuur rondlopen, kruipen en vliegen?

In het kader van de Natuurwerkdag van LandschappenNL hebben we samen met LandschappenNL en Zwijsen lesmateriaal ontwikkeld over dieren in de natuur. Want jammer genoeg gaat het niet altijd goed met deze dieren. Met het materiaal leren leerlingen niet alleen over de meest voorkomende bosdieren in Nederland, maar ook over hun rol in grotere ecosystemen, en over het belang van biodiversiteit. Tenslotte krijgen ze aanwijzingen over wat zij zelf kunnen doen om de dieren en de biodiversiteit een handje te helpen.

De Natuurwerkdag is een jaarlijks evenement in november van LandschappenNL. Mensen worden opgeroepen om mee te helpen in de natuur. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd waarbij vrijwilligers kunnen aanhaken. Het gaat bijvoorbeeld om klussen als het opruimen van dode bomen opruimen, aanplanten van nieuwe bomen en struiken. Alles voor het beschermen en behoud van de natuur en het landschap. In verband met het coronavirus konden de buitenlesdagen voor leerlingen in 2020 niet doorgaan. Maar leerkrachten (groep 6-8), actieve ouders en vrijwilligers met (klein)kinderen kunnen alsnog aan de slag met het lesmateriaal, het hele jaar door!